Ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου χαιρετίζει την απόφαση του ΚΣΝΜ του Υπουργείου Πολιτισμού με την οποία εγκρίνεται η αίτηση που κατέθεσε το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών Αθηνών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας να εγκαταστήσει μελισσοκομείο αποτελούμενο μόνο από 25 κυψέλες, χωρίς πρόσθετες εγκαταστάσεις στο πρώην Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου. Η εγκατάσταση μελισσοκομείων στο Τατόι και η αναβίωση πλήρως της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής του Κτήματος είναι βασικά στοιχεία των προτάσεων του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου αλλά και της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
Εντούτοις ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου επισημαίνει τα ακόλουθα:
1. To ΚΣΝΜ διαφώνησε με την τοποθέτηση του μελισσοκομείου στον κεντρικό πυρήνα του κτήματος με το σκεπτικό ότι θα υποστούν όχληση οι επισκέπτες του κτήματος. Ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου υποστηρίζει με σθένος ότι όλες οι αγροτοκτηνοτροφικές δραστηριότητες οφείλουν να ξανασυνδεθούν με τα αντίστοιχα υπάρχοντα κτήρια του κτήματος και οι επισκέπτες θα πρέπει να αναπτύσσουν μια βιωματική-εκπαιδευτική σχέση με όλες αυτές τις δραστηριότητες. Ορθώς όμως σε αυτή την φάση δεν μπορεί να εγκατασταθούν μελίσσια στο κεντρικό πυρήνα μιας και το κτήμα δεν διαθέτει χωροθετημένες υποδομές και δεν πληροί κανέναν όρο υγιεινής και ασφάλειας για όσους το επισκέπτονται. Εφόσον όμως το κτήμα λειτουργήσει συνολικά με τα κτήρια και τον περιβάλλοντα χώρο να εντάσσονται σε έναν στρατηγικό σχεδιασμό αξιοποίησης, μπορούν να εγκατασταθούν κυψέλες στον ιστορικό πυρήνα (κυρίως για εκπαιδευτικούς λόγους) με την μεγάλη παραγωγή μελιού να χωροθετείτε στην περιφέρεια του ιστορικού τόπου.
2. Μας προξενεί εύλογα ερωτηματικά ότι εγκρίνεται αποσπασματικά μια τόσο σημαντική πρωτοβουλία χωρίς να έχει επέλθει καμία απολύτως συμφωνία για τις νέες χρήσεις και το σχέδιο αξιοποίησης του κτήματος, το οποίο και παρουσιάζει σημαντικά κενά. Επιπλέον, η προσθήκη άλλου ενός φορέα του δημοσίου στους πολλούς που καθορίζουν το μέλλον του κτήματος δημιουργεί πρόσθετα διαχειριστικά προβλήματα μη καθορισμένων αρμοδιοτήτων και πιθανής μετάθεσης ευθυνών. Οι συναρμοδιότητες και η έλλειψη ενιαίας διαχειριστικής αρχής αποτελούν τις κύριε αιτίες που οδήγησαν το κτήμα στην εξαθλίωση και την υποβάθμιση όλα τα προηγούμενα χρόνια και συνεχίζουν να αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για την προσήκουσα συντήρηση και αξιοποίηση του χώρου.
3. Το κτήμα για να μπορέσει να μετατραπεί σε επισκέψιμο χώρο θα χρειαστεί σημαντικά κονδύλια τα οποία και θα προκύψουν από τις νέες χρήσεις του χώρου και τα έσοδα της παραγωγής αυτού. Δεν γίνεται σαφές από την παραπάνω απόφαση αν η ύπαρξη μελισσοκομείου στο κτήμα θα αποφέρει κάποια έσοδα. Ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου επ’ εαυτού προτείνει να παραχωρηθούν εκτάσεις του κτήματος σε Μελισσοκομικούς Συλλόγους ή εταιρείες στον χώρο της παραγωγής και συσκευασίας μελιού, με συμβατική υποχρέωση να προκύπτουν έσοδα για το κτήμα και τον φορέα που το διαχειρίζεται, όπως γίνεται σε όλα τα αντίστοιχα κτήματα του εξωτερικού. Αποσπασματικές ενέργειες χωρίς μακροχρόνιο σχεδιασμό, μετρήσιμους στόχους, όραμα, μεράκι και διαχειριστική επάρκεια μάλλον απαξιώνουν τον χώρο παρά του δίνουν προοπτική.
Καλούμε για άλλη μια φορά όλους τους συναρμόδιους όπως καταλήξουμε από κοινού κοινωνία και πολιτεία μαζί, σε ένα φιλόδοξο στρατηγικό σχέδιο αξιοποίησης του χώρου με στόχο την μετατροπή του ερειπιώνα που είναι σήμερα το Τατόι σε έναν Ευρωπαϊκό τουριστικό προορισμό υψηλού επιπέδου με τεράστια οφέλη για την τοπική κοινωνία και την απασχόληση. Ευχόμαστε και ελπίζουμε αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατό έτσι ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος και ευρωπαϊκοί πόροι απαραίτητοι για την ανάπτυξη του χώρου.