Κυριάκος Μητσοτάκης: «Συναρμοδιότητες και καθυστερήσεις θέτουν σε κίνδυνο το Κτήμα Τατοΐου»
«Τα 42.000 στρέμματα του Κτήματος Τατοΐου αποτελούν αναμφίβολα έναν χώρο ανεκτίμητης περιβαλλοντικής και πολιτιστικής αξίας για την Αττική. Παρά το γεγονός ότι επί ενάμισι χρόνο γίνεται συζήτηση για την προστασία και την ανάδειξή του, καμία ουσιαστική πρόοδος δεν φαίνεται να έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα». Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σε ερώτηση που κατέθεσε, σήμερα, ο βουλευτής Β’ Αθηνών της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας απαντήσει από τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ευάγγελο Λιβιεράτο, Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης ζητάει από τους τρεις υπουργούς να ενημερωθεί για το ποια συγκεκριμένα άμεσα μέτρα προτίθενται να λάβουν ώστε να προστατευθεί το Κτήμα Τατοΐου, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση της μελέτης του ΟΡΣΑ για το μέλλον του Τατοΐου και αν έχει επιλεγεί ο ενιαίος φορέας που θα αναλάβει οριστικά την εφαρμογή του σχεδίου αξιοποίησης του Κτήματος.
Ακολουθεί η ερώτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Οικονομικών:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ευάγγελο Λιβιεράτο, Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο & Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα
ΘΕΜΑ: Συναρμοδιότητες και καθυστερήσεις θέτουν σε κίνδυνο το Κτήμα Τατοΐου
Τα 42.000 στρέμματα του Κτήματος Τατοΐου αποτελούν αναμφίβολα έναν χώρο ανεκτίμητης περιβαλλοντικής και πολιτιστικής αξίας για την Αττική. Παρά το γεγονός ότι επί ενάμισι χρόνο γίνεται συζήτηση για την προστασία και την ανάδειξή του, καμία ουσιαστική πρόοδος δεν φαίνεται να έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα. Είναι ασαφής, για παράδειγμα, ο βαθμός αξιοποίησης της μελέτης του ΟΡΣΑ και του Φορέα Διαχείρισης Πάρνηθας που έχει ολοκληρωθεί από τον περασμένο Μάιο ενώ ένα δεύτερο ζήτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα είναι εάν το Κτήμα περιέλθει στην αρμοδιότητα του ΤΑΙΠΕΔ. Αν προσθέσει κανείς στην εξίσωση τα εκκρεμή ζητήματα της διαχείρισης των ιστορικών μνημείων αλλά και των γεωργικών εκτάσεων του Τατοΐου, είναι προφανές ότι είναι εξαιρετικά θολό το τοπίο όσον αφορά το τελικό σχέδιο αξιοποίησης του Κτήματος.
Την ώρα όμως που υπάρχουν σημαντικές ασάφειες και εκκρεμότητες για το μέλλον του Τατοΐου, οι άμεσοι κίνδυνοι για την ακεραιότητά του δυστυχώς πολλαπλασιάζονται. Τόσο το φυσικό περιβάλλον όσο και τα μνημεία του Κτήματος παραμένουν απροστάτευτα καθώς η επιτήρηση και η πυροπροστασία του χώρου είναι ελλιπέστατες. Ειδικά τα σαββατοκύριακα που αυξάνονται οι επισκέψεις πολιτών, έχουν καταγγελθεί κρούσματα ασυδοσίας με άναμμα φωτιών και βανδαλισμούς που τείνουν να γίνουν κανόνας με ορατό κίνδυνο να προκληθεί ανεπανόρθωτη καταστροφή του χώρου. Μέχρι να ξεκινήσει η υλοποίηση ενός σχεδίου αξιοποίησης που ήδη έχει καθυστερήσει, είναι αυτονόητο καθήκον της Πολιτείας τουλάχιστον να προστατέψει το χώρο. Γι’ αυτό, εκτός από την επιτάχυνση των διαδικασιών αξιοποίησης, πρέπει άμεσα, ειδικά ενόψει καλοκαιριού, να αυξηθούν οι περιπολίες του δασαρχείου και να ενταθούν τα μέτρα πρόληψης και πυροπροστασίας ώστε να μην βρεθούμε ενώπιον μη αναστρέψιμων συνεπειών. Κατόπιν αυτών,
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ. Υπουργοί,