Έρευνα στο υπουργείο Πολιτισμού για την τοποθέτησή τους
Kαι ξαφνικά το Τατόι απέκτησε σήμανση. Οχι «επίσημη» αλλά «εκπαιδευτικού χαρακτήρα» και «πάντως όχι μόνιμη», όπως μας διαβεβαίωσαν από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής, που σπεύδει να ενημερώσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για να εξηγήσει πώς «φύτρωσαν» από το πουθενά επεξηγηματικές πινακίδες σε ειδική διαδρομή του πρώην βασιλικού κτήματος, ενώ ουδείς στην οδό Μπουμπουλίνας φαίνεται να γνώριζε το σχέδιο.
Η αναστάτωση δεν οφείλεται μόνο στην άγνοια των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού για την τοποθέτηση των πινακίδων αλλά κυρίως στο περιεχόμενό τους, το οποίο συμπυκνώνει με τον πιο κωμικοτραγικό τρόπο την τεράστια αμηχανία που εξακολουθεί να προκαλεί στο ελληνικό κράτος το ιστορικό βάρος του Τατοΐου. Ετσι δεν έχουμε «βασιλικό ανάκτορο» αλλά «παλατιανή ενότητα»(!), δεν έχουμε «βασιλικούς τάφους» αλλά «ταφικό συγκρότημα»(!), δεν έχουμε άμεση αναφορά στον Βασιλιά Γεώργιο Α΄ και τη Βασίλισσα Ολγα, ως δημιουργούς του κτήματος καθώς σύμφωνα με το μότο των πινακίδων «Το Τατόι το δημιούργησε η φύση και το διαμόρφωσε ο άνθρωπος»…
Πρώτος αντέδρασε ο Σύλλογος Φίλων Τατοΐου («θα περιφρουρήσουμε το δικαίωμα στην αλήθεια με κάθε μέσο» δηλώνει ο κ. Βασίλης Κουτσαβλής), ενώ σε επικοινωνία μας με τον Κώστα Σταματόπουλο, τον ιστορικό που ξέρει το Τατόι καλύτερα από τον καθένα, αποδίδει στους συντάκτες των κειμένων «συνειδητή απόκρυψη πληροφοριών, ιστορικές ανακρίβειες και ουκ ολίγα ορθογραφικά-συντακτικά λάθη».
Στο υπουργείο Πολιτισμού προσπαθούν να καταλάβουν τι ακριβώς συνέβη. Μιλώντας με τον προϊστάμενο της αρμόδιας Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Αττικής, κ. Ορέστη Βαβατσιούλα, καταλαβαίνουμε ότι η υπόθεση εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια του 2008. Τοποθετήθηκαν οι μεταλλικές βάσεις και εκκρεμούσε η επικόλληση των αυτοκόλλητων φιλμ. Τη συγγραφή των κειμένων ανέλαβε η Εφορεία σε συνεργασία με τον ανάδοχο και, όπως μας λέει ο κ. Βαβατσιούλας, σκοπίμως το ιστορικό πλαίσιο του Τατοΐου υποβαθμίστηκε για να μη «χρωματιστεί πολιτικά» μια πρωτοβουλία εκπαιδευτικού χαρακτήρα.
Για τον κ. Σταματόπουλο το όλο εγχείρημα καθίσταται ακόμη πιο «σκανδαλώδες», καθώς η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (της οποίας είναι αντιπρόεδρος) είχε καταθέσει συγκεκριμένα σχέδια πινακίδων, διαθέτοντας χορηγό, με συντάκτη κειμένων τον ίδιο, για τρεις διαδρομές (ιστορική, φυσιολατρική, ποδηλατική) – στην υπηρεσία ακριβώς εκείνη του ΥΠΠΟ, «η οποία προτίμησε, καθυστερώντας συνεχώς την προώθηση της πρότασης στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων, να κάμει, εν μέσω οικονομικής κρίσης, την δουλειά και ακριβά και “συσκοτιστικά” και στο τέλος άχρηστα. Το αν η διοίκηση του ΥΠΠΟ αναζητήσει ή όχι τους υπευθύνους της παραπάνω σπατάλης και του διασυρμού του υπουργείου, είναι κάτι που σε ένα πρώτο επίπεδο την αφορά. Κατά κανένα τρόπο όμως δεν πρέπει να συγκαλύψει το πολιτιστικό σκάνδαλο. Ο εμφανέστερος δε τρόπος για να διαχωρίσει την θέση της από αυτό, είναι η άμεση απόσυρση των πινακίδων από το Τατόι». Το υπουργείο Πολιτισμού θα αποφασίσει αν απαιτείται άμεση απόσυρση τμήματος ή του συνόλου των πινακίδων.
Πηγή: Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. 18/07/2012. Του Δημήτρη Ρηγόπουλου