ΕΚΔΟΣΗ. Η ανάγκη υπαγορεύει τον κανόνα. Οι χιλιάδες επισκέπτες κάθε Σαββατοκύριακο στο πρώην Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου, η στόμα με στόμα διάδοση της μοναδικότητας του τόπου, οδήγησαν στην απόφαση για έναν εύχρηστο ιστορικό οδηγό, που ο επισκέπτης μπορεί να έχει μαζί του. Εγγύηση αποτελεί το όνομα του ιστορικού κ. Κώστα Μ. Σταματόπουλου, του κατ’ εξοχήν ειδήμονος, συγγραφέως άλλωστε του οριστικού και απόλυτου δίτομου βιβλίου «Το Χρονικό του Τατοΐου» (εκδ. Καπόν). Οσοι είχαν την τύχη να ξεναγηθούν από τον ίδιον στο Τατόι, γνωρίζουν από προσωπικό βίωμα το βάθος των γνώσεών του και τον απαράμιλλο τρόπο που έχει να τις μεταδίδει. Ηταν θέμα χρόνου να αποφασισθεί ο «μικρός» οδηγός, πλήρης όμως και χορταστικός για τον καθένα που θέλει να βρει σωστή πληροφόρηση και να κατανοήσει το ιστορικό βάθος και τη σημασία που έχει το Κτήμα.
Το νέο βιβλίο, με τίτλο «Τατόι. Περιήγηση στον χρόνο και στον χώρο», κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καπόν, και αποτελεί συμπύκνωμα δουλειάς χρόνων. Το θετικό είναι ότι η κυκλοφορία του βιβλίου αυτού, που εμπλουτίζει άλλωστε τη βιβλιογραφία για την ιστορική ταυτότητα της Αθήνας, της Αττικής αλλά και της ελληνικής δυναστείας και της πολιτικής ζωής, συμπίπτει με μία ολοένα και πιο δυνατή πεποίθηση της κοινής γνώμης ότι το Τατόι πρέπει να αναδειχθεί όπως του αξίζει.
Το μαρτυρούν οι εντυπώσεις των χιλιάδων περιηγητών που έκπληκτοι έρχονται σε επαφή με μία συναρπαστική συνύπαρξη Ιστορίας και Φύσης. Χωρίς συμπλέγματα απέναντι στην ιστορία της ελληνικής βασιλικής οικογένειας, η ανάδειξη του Τατοΐου, έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, αργά ή γρήγορα θα προχωρήσει.
Πρόσφατα, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας αποφάσισε να προχωρήσει σε καθαρισμό των γηρασμένων δέντρων, μετά τις καταστροφές στις αρχές του 2011 στο κτίριο των Μαγειρείων, από την πτώση μεγάλης λεύκας και την αντίδραση του Συλλόγου Φίλων Τατοΐου προς το Δασαρχείο Πάρνηθας.
Επίσης, σημαντική εξέλιξη είναι η παράδοση από την Ελληνική Εταιρεία στο ΥΠΠΟΤ προς έγκριση, μελέτη για την αποκατάσταση της ιστορικής διαδρομής προς τη λίμνη Κιθάρα και την αποκατάσταση της ίδιας της λίμνης. Πολλά είναι, φυσικά, όσα πρέπει να γίνουν και κυρίως η αποκατάσταση του κτιρίου των Ανακτόρων και η μετατροπή του σε Μουσείο.
«Το Τατόι οφείλει να αντιμετωπίζεται συνολικά σαν μια ενιαία αδιάσπαστη ενότητα με σεβασμό στην ιστορική του φυσιογνωμία, αλλά και με ιδιαίτερη οικολογική ευαισθησία», λέει ο κ. Βασίλης Κουτσαβλής, πρόεδρος του προσωρινού Δ. Σ. Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου. Είναι πλέον καταφανές ότι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα αυτή τη στιγμή είναι η έλλειψη συντονισμού των αρμοδίων δημοσίων αρχών που καθορίζουν το μέλλον του. Κρίνεται επιτακτική πλέον η ανάγκη, μετά και την ολοκλήρωση του Σχεδίου Γενικής Διάταξης από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας, δημιουργίας κεντρικού συντονιστικού οργάνου που θα διαχειρίζεται το κτήμα και θα δίνει άμεσες λύσεις στα οποιαδήποτε προβλήματα ανακύπτουν.
Κώστα Μ. Σταματόπουλος, «Τατόι. Περιήγηση στον χρόνο και τον χώρο». Εκδόσεις Καπόν, σελ. 256, τιμή 20,50 ευρώ.
Πηγή: Eφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. 9/12/2011.