Με μεγάλη χαρά και έκδηλη ικανοποίηση ανακοινώνουμε δύο επιπλέον μελέτες συντήρησης, στερέωσης και αποκατάστασης που αφορούν σε ιστορικά κτίρια του πρώην Βασιλικού Κτήματος Τατοΐου. Συγκεκριμένα με δύο ανώνυμες δωρεές προς το σωματείο μας ξεκίνησαν και προχωρούν με γοργούς ρυθμούς οι μελέτες αποκατάστασης της Οικίας Φροντιστή και της ιστορικής Οικίας Sturm. Με αυτές τις δύο επιπλέον μελέτες ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου ολοκληρώνει μέχρι το τέλος του έτους 3 συνολικά μελέτες (συμπεριλαμβάνεται και η μελέτη του Τηλεγραφείου που γίνεται από το αρχιτεκτονικό γραφείο Altera Pars) ένω έχει ολοκληρώσει ήδη και έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού η μελέτη του Βουτυροκομείου (Μελέτη του γραφείου Altera Pars). Στις δύσκολες οικονομικά εποχές που περνά ο τόπος μας η προσφορά μας αποκτά βαρύνουσα σημασία και μας κάνει όλους περήφανους. Αξίζει να σημειωθεί οτι οι μελέτες γίνονται σε στενή συνεργασία με την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής (ΕΝΜΑ) του Υπουργείου Πολιτισμού. Μαζί με τις τρείς μελέτες που έχει ολοκληρώσει εσωτερικά η ΕΝΜΑ έχουμε συνολικά 7 μελέτες για 7 κτίρια εκ των 40 του πρώην Βασιλικού Κτήματος Τατοΐου και προχωρούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την εξεύρεση πόρων και για τα υπόλοιπα κτίρια.
Το κτήριο της Οικίας Φροντιστή ήταν η κατοικία του επι κεφαλής του ανδρικού προσωπικού των ανακτόρων. Χρονολογείται στην προπολεμική περίοδο. Στην ίδια θέση υπήρχε παλιότερα ένας μικρός στρατώνας για την φρουρά των δύο ανακτόρων, ενώ από προφορικές μαρτυρίες η παράδοση συνδέει το κτίριο με το νοσοκομείο της Βασίλισσας Όλγας, στο οποίο εξετάζονταν οι χωρικοί της περιοχής, ασθενείς και τραυματίες.
Εναπόκειται στην έρευνα να αποδείξει κατά πόσο η σημερινή μορφή του κτηρίου της Οικίας Sturm είναι η αρχική ή αν προστέθηκε σ’ αυτό ο δεύτερος όροφος, ταυτόχρονα με την προσθήκη του τρίτου ορόφου στο πρώτο ανάκτορο το 1888-89, με το οποίο παρουσιάζει ομοιότητες. Είναι κτίσμα του 1874 και επομένως είναι το παλαιότερο σωζόμενο κτήριο του Κτήματος. Υπήρξε εξαρχής παρακολούθημα της πρώτης βασιλικής κατοικίας, χρησιμεύοντας ίσως και ως υπασπιστήριο. Αργότερα εμφανίζεται στα τοπογραφικά ως «κατοικία οινοποιού», που την περίοδο εκείνη ήταν το γάλλος Cornillon (ο κ. «Κορνήλιος» των ανθρώπων του κτήματος). Οφείλει την ονομασία του στον Sturm, τον βερολινέζο αγρονόμο-οινοποιό, που την κατοίκησε επί μακρόν, μαζί με τη γυναίκα του, και του οποίου το όνομα είναι συνδεδεμένο με το τραγικό περιστατικό που στοίχησε την ζωή στον 27χρονο βασιλιά Αλέξανδρο. Στον Sturm ανήκε ο πίθηκος που τραυμάτισε τον νεαρό ηγεμόνα και στην ομώνυμη οικία παρασχέθηκαν στον Αλέξανδρο οι πρώτες βοήθειες. Ο Sturm πέθανε αργότερα από κατάθλιψη. Στην περίοδο της Α’ Αβασίλευτης Δημοκρατίας το σπίτι νοικιαζόταν σε παραθεριστές, στη δε Κατοχή χρησίμευε ως αναπαυτήριο γερμανών αξιωματικών που επέστρεφαν από το μέτωπο. Κατά την περίοδο της βασιλείας του Παύλου, παραχωρήθηκε στην οικογένεια ενός απόστρατου χωροφύλακα, η οποία έκαμε στο κτήμα διάφορες μικροδουλειές.
Η μελέτη συντήρησης, στερέωσης και αποκατάστασης της Οικίας Φροντιστή έχει ανατεθεί στο Αρχιτεκτονικό Γραφείο Altera Pars, ενώ η μελέτη συντήρησης, στερέωσης και αποκατάστασης της Οικίας Sturm έχει ανατεθεί στην Αρχιτεκτονική Εταιρεία CFCOMPANY και είναι και οι δύο σε εξέλιξη με χρονοδιάγραμμα παράδοσης τον Ιανουάριο του 2015.
Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι για να γίνει η μελέτη αποκατάστασης της Οικίας Φροντιστή χρειάστηκε να καθαριστεί το κτίριο από την έντονη βλάστηση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό αλλά και μέσα στην τοιχοποιία. Τον καθαρισμό ανέθεσε ο Σύλλογός μας σε συνεργείο, αναλαμβάνοντας το κόστος και έγινε με αυτεπιστασία της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Αττικής του Υπουργείου Πολιτισμού. Είναι η πρώτη φορά που χρηματοδοτείται από τον Σύλλογό μας έργο άμεσων σωστικών παρεμβάσεων στο Κτήμα Τατοΐου. Ανάλογα με τις οικονομικές μας δυνατότητες θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια προστασίας του συνόλου των μνημείων του Κτήματος και χρειαζόμαστε την στήριξη όλων.
Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον μεγάλο δωρητή του Συλλόγου μας το Ίδρυμα John S. Fafalios, τα μέλη μας και όλους όσους έχουν συμπαρασταθεί οικονομικά μέχρι τώρα στο δύσκολο έργο που επιτελούμε.