Ευχαριστούμε θερμά το Κ της Καθημερινής και το δημοσιογράφο κ. Δημήτρη Ρηγόπουλο για την εξαιρετική παρουσίαση.
Για να αξιολογήσουμε την προσφορά του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου, αρκεί να κάνουμε μία απλή ερώτηση: πού θα βρισκόταν σήμερα η υπόθεση της αναγέννησης του ιστορικού και περιβαλλοντικού κεφαλαίου που λέγεται «Τατόι» αν δεν υπήρχε αυτός ο τόσο δραστήριος και παραγωγικός σύλλογος; Την απάντηση θα τη βρείτε στην προ του 2010 πραγματικότητα, όταν το πρώην βασιλικό κτήμα απουσίαζε πανηγυρικά από τη δημόσια ατζέντα. Επομένως, στον Σύλλογο Φίλων Κτήματος Τατοΐου και στον παθιασμένο πρόεδρό του Βασίλη Κουτσαβλή χρωστάμε, πέρα από όλα τα άλλα, την ένταξη του τεράστιου αυτού ζητήματος στον δημόσιο διάλογο.
Στα πέντε χρόνια που υπάρχει ο σύλλογος, έχει θέσει σε εφαρμογή ένα εξαιρετικά φιλόδοξο και δύσκολο πρόγραμμα συνέργειας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ενα πρόγραμμα που ξεκίνησε σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και την τότε γενική γραμματέα Λίνα Μενδώνη. Στόχος του προγράμματος είναι ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου να ολοκληρώσει με ιδιωτικούς πόρους το σύνολο των μελετών αποκατάστασης όλων των κτιρίων του πρώην Βασιλικού Κτήματος και στη συνέχεια να δωρίσει τις μελέτες στο υπουργείο Πολιτισμού. Βασική προϋπόθεση γι’ αυτήν τη συνεργασία είναι το υπουργείο Πολιτισμού να κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες έτσι ώστε να ενταχθούν οι μελέτες αυτές στα συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα για να ξεκινήσουν επιτέλους τα απαραίτητα έργα αποκατάστασης.
Χωρίς αυτές τις μελέτες χρήματα δεν μπορεί να διεκδικήσει το υπουργείο Πολιτισμού. Βρισκόμαστε, λοιπόν, στο στάδιο κατά το οποίο έχουν παραδοθεί και έχουν εγκριθεί από το υπουργείο Πολιτισμού δύο μελέτες (κτίρια Βουτυροκομείου και Τηλεγραφείου), ενώ ολοκληρώνονται μέχρι το τέλος του έτους άλλες δύο μελέτες για τα κτίρια της Οικίας Στουρμ και του μικρού νοσοκομείου της βασίλισσας Ολγας. Και οι δύο αυτές μελέτες υλοποιούνται με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μέσω δωρεών. Πέρα από αυτές τις δύο μελέτες που είναι σε φάση ολοκλήρωσης, μέσα στο 2015 ξεκίνησε και η προετοιμασία μιας ιδιαίτερα απαιτητικής μελέτης, αυτής του συγκροτήματος Οινοποιείου – Εμφιαλωτηρίου, που θα γίνει από το αρχιτεκτονικό γραφείο Altera Pars. «Ο σύλλογος με πολλή περίσκεψη ανέλαβε, μετά από υπόδειξη του υπουργείου Πολιτισμού, αυτό το δύσκολο έργο», λέει στο «Κ» ο κ. Βασίλης Κουτσαβλής.
«Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι θα είναι και η τελευταία μελέτη που θα ετοιμάσουμε και θα δωρίσουμε στο υπουργείο Πολιτισμού. Εφόσον το υπουργείο Πολιτισμού σταθεί στο ύψος των ιστορικών του ευθυνών απέναντι στο κτήμα και εντάξει τα έργα στο νέο ΕΣΠΑ, ο σύλλογος θα συνεχίσει με ακόμη μεγαλύτερη ενεργητικότητα την ολοκλήρωση του συνόλου των μελετών, έτσι ώστε να θωρακιστεί το σύνολο του κτιριακού δυναμικού και της αρχιτεκτονικής παρακαταθήκης του κτήματος».
Κινητήριος μοχλός στη δραστηριότητα του ΣΦΚΤ παραμένουν οι συνδρομές των μεγάλων δωρητών, των μελών και των φίλων του συλλόγου. Αν και η βαθιά οικονομική κρίση δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό το έργο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, οι άνθρωποι που πιστεύουν στο Τατόι δείχνουν αποφασισμένοι να μην αφήσουν στη μέση ένα σχέδιο που προστατεύει και αναδεικνύει ένα παραπεταμένο εθνικό κεφάλαιο.