O γεωπόνος-κηποτέχνης και ιδρυτικό μας μέλος κ. Γιάννης Γρ. Σπαντιδάκης για την επόμενη μέρα
August 12, 2021 -
Ανακοινώσεις Αγαπητά μέλη,
Παρακάτω παραθέτουμε αυτούσια την τοποθέτηση του κ. Γιάννη Γρ. Σπαντιδάκη, ιδρυτικού μέλους του Σωματείου μας, γεωπόνου και κηποτέχνη για την καταστροφή στο Τατόι και την επόμενη μέρα. Ο Σύλλογός μας ταυτίζεται πλήρως με την επιστημονική του άποψη και τον ευχαριστούμε πολύ. Μας κάνει να δούμε με μια πιο αισιόδοξη ματιά την επόμενη μέρα και να εκμεταλευτούμε αυτή την τραγική συγκυρία με δημιουργικό τρόπο για να θωρακίσουμε το κτήμα καλύτερα στο μέλλον.
“Προσθέτω την δική μου συνοπτική άποψη στις άπειρες φλυαρίες που διατυπώθηκαν από ειδικούς και μη μετά την ολοκληρωτική καταστροφή του δάσους του Τατοΐου .
• Το δάσος του Τατοίου κουβαλούσε συσσωρευμένη βιομάζα δεκαετιών και ήταν αναμενόμενο εν πολλοίς και από όλους τους ειδικούς ότι θα ήταν αιτία καταστροφικής φωτιάς ίσως όχι βέβαια σε τόσο μεγάλη έκταση.
• Η φωτιά μέσα στην καταστρεπτική της επέλαση , μας απάλλαξε από ένα πρόβλημα που ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να λυθεί διαχειριστικά .
• Ας μην βιαστούμε να ειρωνευθούμε την σκέψη αυτή γιατί διαφορετικά η νάρκη της φωτιάς θα υπήρχε πάντοτε εν δυνάμει .Ας μην ξεχνάμε ότι σε περιοχές με έλλειψη υγρασίας και βροχών η αποσύνθεση της οργανικής ύλης και ιδιαίτερα όταν μάλιστα περιέχει ρητινώδεις ουσίες δεν πραγματοποιείται αλλά απλά η βιομάζα απλά συσσωρεύεται , ξεραίνεται και μεταβάλλεται σε καύσιμη ύλη άμεσα αναφλεγόμενη.
• Σε πλείστα σημεία του δάσους η επικράτηση ταχυαυξών φυτών ( κισσός, αγράμπελη, βάτα κλπ) που είχαν λόγω εγκαταλείψεως αναπτύξει ισχυρό και εκτεταμένο ριζικό σύστημα αλλά και με την βοήθεια της άφθονης ηλιακής ενέργειας ( φωτισμός ) που τώρα θα προκύψει , θα ακολουθήσει ανταγωνιστική βλάστηση και με τις πρώτες βροχές θα καλύψει τάχιστα κάθε κενό σημείο. Επιπλέον τα πολλαπλασιαστικά μέσα των ζιζανίων και ανεπιθύμητων φυτών στην δασική κοινωνία ( σπόροι , ριζώματα , χωροκτητικά και μεταφερόμενα είδη ξένα προς την επικρατούσα βλάστηση κλπ ) που μέχρι τώρα ληθαργούσαν θα έχουν πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθούν αλλά και να ανταγωνισθούν κάθε νέα ανθρωπογενή ή φυσική δασική βλάστηση ή αναβλάστηση.
• Το παραπάνω πρόβλημα θα πρέπει να απασχολήσει πολύ σοβαρά και άμεσα όσους θα ασχοληθούν με την διαχείρηση του νέου δάσους ώστε να εξελιχθεί ομαλά και κατά τον επιθυμητό τρόπο , να μην αλλοιωθεί η όποια βιοποικιλότητα και αναγέννηση αποφασισθεί να διατηρηθεί αλλά και να ελεγχθεί η κάθε ανεπιθύμητη πυκνότητα βλαστήσεως επιθυμητών ειδών που μοιραία θα επικρατήσουν.
• Η δημιουργία ειδικών ομάδων διαχειρίσεως φυτοπροστασίας και πυροπροστασίας του δάσους κατά τόπους και αξιοποιήσεως των προϊόντων του ( ρητίνη, μέλι, ξυλεία, κομπόστ κλπ ) είναι επιβεβλημένη.
• Οι συνάδελφοι γεωτεχνικοί ας αφεθούν ελεύθεροι να αποφασίσουν βάσει αποκλειστικά επιστημονικών κριτηρίων χωρίς την επίδραση πολιτικών επιρροών ή λαϊκίστικων υστεριών για τους πευκώνες που μοσχοβολούν.
• Εύχομαι σε όλους πολλή δύναμη, αντοχή και άμεση αντίδραση.”